Om bostadsrättsföreningen Lejonet i Stuvsta
I Huddinge kommun strax söder om Stockholm ligger Stuvsta. Stuvsta består mest av villor och trädgårdar. Centrum som är relativt litet har få flerfamiljsbostadshus men ett av dom är Brf Lejonet som bildades 1958 och har till ändamål att i fastigheten Lejonet 17 upplåta bostadslägenheter för permanent boende och lokaler åt våra medlemmar. Föreningens byggnader uppfördes år 1961 och föreningen är lagfaren ägare till fastigheten (tomten). Föreningen har 34 lägenheter och två hyreslokaler. Bostadsrättsföreningen Lejonet är en s.k. äkta förening.
Värme
Föreningen är ansluten till fjärrvärme och alla lägenheter har under 2018/2019 fått nya termostater. Detta kommer innebära lägre uppvärmningskostnader för föreningen och att alla boende kan reglera sin egen värme.
Termostatens max-läge ger ca 21° C i lägenheten.
Uppföljning av fjärrvärmeförbrukning kommer ske kontinuerligt från och med februari 2019.
Parkering
Föreningen har 40 parkeringsplatser som kostar 250 kr/mån för medlemmar. Kontakta styrelsen om du vill ställa dig i kö.
Trots snörasskydd på det nya taket kan det vid stora snömängder rasa ned snö på bilar som står parkerade längs huskroppen. Parkera därför en bit ut från väggen om det har kommit mycket snö och vädret växlar om till plusgrader.
Grinden till parkeringen från Stationsvägen 32 ska var stängd och låst. Om den är öppen ökar trafiken med folk som genar och risken att någon blir påkörd ökar.
Sopor
Hushållssopor slängs i de sopskåp som finns utanför elbutiken och utanför 32:ans port.
För matavfall finns ett särskilt inkast.
Sopor för källsortering och mindre grovsopor lämnas i sophuset på gården.
Om det är fullt i källsorteringen så avvakta tills det är tömt eller gå ned till Skeppsmyreparkens återvinningsstation. Att lämna dina sopor på golvet blir mycket dyrt för föreningen.
OBS! elavfall ingår ej i vår avgift och ej heller större skrymmande avfall (ex säng). Släng ej detta i grovsopkärlet då det blir mycket dyrt för föreningen.
Tvättstuga
Föreningen har två tvättstugor med två maskiner i varje. I den ena tvättstugan finns det torkskåp, och i den andra är det torktumlare och torkrum.
Tvättstugan ligger i källaren och bokning sker på bokningslistorna utanför. Glöm inte att städa efter dig så att nästa person finner tvättstugan i samma skick som du själv skulle vilja finna den i.
Om städartiklarna till tvättstugan tar slut kan man kontakta styrelsen som försöker fylla på vid nästa bästa tillfälle. Man kan även handla själv och lämna kvitto till styrelsen så blir man ersatt för sina utlägg.
Städning
Städning sker av Geoclean AB en gång i veckan under vinterhalvåret och varannan vecka under vår och sommar.
Föreningen har gemensam höst- och vårstädning av gården och parkeringen, med avslutande fika eller korvgrillning.
Trapphusen
Trapphusen är gemensamma utrymmen och det är inte tillåtet att ställa saker i trapphusen. De måste vara framkomliga vid en eventuell brand.
Dörrmattor försvårar städningen och de ska därför vara på insidan av den egna ytterdörren.
Boendemiljö
Vi tillsammans skapar den boendemiljö vi själva vill ha. Tänk på dina grannar genom att visa hänsyn och omtanke. Rökning på balkonger och i närheten av fönster (ventilation) är det vanligaste klagomålet men även högljudda fester.
Alla uppmanas att inte röka så det stör andra samt att tänka på ljudvolymen, framförallt efter kl. 22.00.
Ventilation och fönster
Alla lägenheter fick nya fönster 2012 med spaltventiler upptill för friskluft.
Under 2017 gjordes en rengöring och injustering av ventilationen för att uppnå bästa möjliga ventilation. Väggventiler rengjordes och flöden (hur öppen ventilen är) för frånluften justerades.
Grundprincipen för ventilationen i våra lägenheter är att det kommer in "ren" luft utifrån via friskluftventiler som sitter i flertalet fönster. För att luften ska komma in sugs "smutsig" luft ut genom de frånluftsventiler som finns i framför allt kök och badrum. Man ska ha ett s.k. undertryck inne i lägenheten så att luft konstant rör sig in utifrån och ut via frånluftsventiler. Uppe på vinden finns en ventilationsanläggning med mekaniska fläktar som skapar detta sug via kanalerna till frånluftsventilerna i våra lägenheter. Luftkanalerna är gemensamma för oss alla oavsett om de går till badrum, kök eller andra rum. Ej separata kökskanaler.
Om friskluftsventilerna i fönsterna är stängda kan bakdrag uppstå och "smutsig" luft kan då dras in i din lägenhet från frånluftsventilerna. Se därför alltid till att friskluftsventilerna i fönstren är öppna. På vintern då det kan vara väldigt kallt ute kan man få kallras och ventilerna går då att stänga till hälften för att det inte ska bli för kallt i rummet.
Köksfläktar
Även efter injusteringen av ventilationen har vi fortsatta problem med matos och lukt i flera lägenheter. Alla medlemmar uppmanas att se till att om man har en köksfläkt så ska denna inte vara monterad till, dikt an eller nära köksventilen då matoset trycks in i frånluftskanalen och skapar ett övertryck inuti kanalen som resulterar i att "smutsig" luft med matos och lukt trycks ut i andras lägenheter.
Kolfilterfläktar är tillåtna att ha installerade då de re-cirkulerar luften och renar den genom kolfiltret men de ska inte vara anslutna till någon ventilation. Den frånluftsventil som finns i köket ska vara helt fristående från kolfilterfläkten.
Moderna kolfilterfläktar kan ha en stos där man kan koppla på ett fläktrör eller dylikt för att rikta luftströmmen så att inte luften hamnar inne i ett köksskåp utan kan riktas ut i köket igen.
Om ett fläktrör eller en flexislang från kolfilterfläkten finns ska den helst sluta så långt bort från kökets frånluftsventil som möjligt. Om kolfilterfläkten är monterad under/i närheten av frånluftsventilen måste denna sluta med ett minimum om 30 cm från frånluftsventilen och inte riktad mot ventilen.
Det är även viktigt att fläktröret inte byggs för med ett teleskoprör eller annat för att döljas då effekten blir densamma som om fläkten anslöts till ventilen. Den "smutsiga" luften har ingenstans att ta vägen utan trycks ut i frånluftskanalen och sen in i grannarnas sovrum.
Om man känner sig osäker på om sin egen fläkt är ansluten på rätt sätt så kan man kontakta styrelsen som kan ge råd och vägledning.
Uteplatsen
Föreningens uteplats på gården är öppen för alla. På vårstädningen ställer vi ut möbler och grill. Uteplatsen går inte att boka utan vi delar på den och det finns två bord om man är flera sällskap.
Tänk på att städa efter er.
Vi har ingen entreprenad som klipper gräset utan var och en får gärna hjälpa till under sommarhalvåret. Gräsklippare och grästrimmer finns i verkstaden (dörren till höger om tvättstugan).
Ekonomi
Tänk på att du själv kan påverka föreningens ekonomi. All städning, reparationer och underhåll kostar oss pengar. Här nedan följer exempel på hur vi alla kan bidra till en bättre ekonomi och slutändan ett högre värde på din bostadsrätt:
- Om vi alla är försiktiga om vår närmiljö minskar kostnaderna för underhåll och reparationer.
- Släng inte skräp så som fimpar och godispapper på marken. HSBs fastighetsförvaltare plockar upp skräpet och debiterar oss för arbetet.
- Släng inte felaktiga sopor i källsorteringen eller grovsoporna då vi får betala extra för det.
- Vädra bara korta perioder under vinterhalvåret. Sov ej med fönstret öppet utan skruva ned termostaten om du vill ha svalare i sovrummet.
- Varmvatten kostar pengar så försök att minimera förbrukningen.